Brandweertraining [bevrijden door de brandweer]

Onmisbare liftkennis in theorie en praktijkoefeningen

Duur
in overleg
Groepsgrootte
in overleg
Investering
Vraag een vrijblijvende offerte aan

Algemeen

Brandweerkorpsen komen regelmatig in aanraking met liften. Bijvoorbeeld wanneer personen vastzitten in de lift en de brandweer hen moet bevrijden. Ook komt het voor dat een speciale brandweerlift wordt ingezet om materialen binnen een brandend pand te vervoeren. Sinds de invoering van de nieuwe norm voor brandweerliften NEN EN 81-72 kan het zelfs zo zijn dat personen via de lift uit een hoog gebouw worden geëvacueerd.

Toenemende complexiteit in liften
Om veilig te kunnen werken met liften is theoretische informatie en praktische oefening een must. Zeker nu de complexiteit van liften sterk toeneemt: steeds vaker wordt er in een nieuw gebouw voor machinekamerloze liften gekozen.

Maatwerk voor elk korps
Als autoriteit in liften deelt Liftinstituut graag zijn kennis met u in de vorm van een LiftAcademy-training. Omdat elk korps anders is opgebouwd (beroeps en vrijwilligers) en geen enkel verzorgingsgebied gelijk is (wel of geen hoogbouw), is de brandweertraining altijd maatwerk. LiftAcademy biedt u daarbij de keuze uit verschillende theorie- en praktijkmodules.

THEORIEMODULES

  • Lifttechniek. Kennis van aandrijving, deursoorten en veiligheidssystemen is essentieel voor het veilig kunnen werken met liften. Deze module verheldert de techniek.
  • Gevaren bevrijdingsacties. Welke gevaren kunnen optreden tijdens bevrijdingsacties? En hoe kunnen brandweerlieden voorkomen dat personen gewond raken?
  • Veilig bevrijden. Deze module laat u zien hoe u stapsgewijs en veilig personen uit een lift bevrijdt. Bijzondere aandacht is er voor machinekamerloze liften.
  • Brandweerliften. Sinds 2003 worden brandweerliften gebouwd volgens de norm NEN EN 81-72. Naast het transport van materiaal kunnen brandweerliften nu ook worden gebruikt voor de evacuatie van personen. Daarvoor zit in de lift onder meer een ontsnappingsluik en een continu communicatiesysteem. Het is echter onverantwoord om deze liften te gebruiken zonder dat het brandweerpersoneel is geïnstrueerd over het gebruik van deze voorzieningen. Met deze module praten we u en uw medewerkers volledig bij.

PRAKTIJKMODULES

  • Bevrijden. Afhankelijk van de beschikbare tijd kan in groepsvorm een bezoek worden gebracht aan één of meerdere liften. Het verdient de voorkeur liften te bezoeken met verschillende aandrijvingen (tractie en hydraulisch) en bouwvormen (met en zonder machinekamer). Zo krijgt het brandweerpersoneel een zo algemeen mogelijk beeld van liften.
  • Brandweerliften. Tijdens een bezoek aan een brandweerlift zien brandweerlieden hoe er met de aanwezige voorzieningen uit de NEN EN 81-72 moet worden gewerkt.

Maatwerk voor uw brandweerkorps
Wilt u weten welke trainingsmodules het beste bij uw korps aansluiten? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen. Bel 020 - 435 06 08 of klik op 'Aanvragen?' hieronder. Alvast goed om te weten: bestaat een deel van uw korps uit vrijwilligers, dan kan LiftAcademy de training inpassen in een oefenavond.

Doelgroep

  • brandweerkorpsen
  • coördinatoren opleidingen brandweer

Inhoud

  • algemene lifttechniek
  • gevaren rondom liften
  • veilig bevrijden van passagiers
  • verschillen typen brandweerliften
  • praktische handelingen aan de lift

AANVRAAG IN-COMPANY OPLEIDING

Na verzending van uw gegevens nemen we contact met u op om uw aanvraag door te nemen.

Contactgegevens